14. veljače 2023.
DOGAĐAJI

Okugli stol u skopu dana otvorenih vrata Sveučilišta: Uloga Sveučilišta u kreiranju budućnosti Europe

Okugli stol u skopu dana otvorenih vrata Sveučilišta: Uloga Sveučilišta u  kreiranju budućnosti Europe

Digitalizacija je krucijalna za uspješnost u gospodarstvu

 

U sklopu Dana otvorenih vrata, pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održan je okrugli stol na temu „Uloga Sveučilišta u kreiranju budućnosti Europe“.

O nizu zanimljivih tema raspravljali su pulski gradonačelnik Filip Zoričić, župan Istarske županije Boris Miletić, prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija na Sveučilištu u Puli Valter Boljunčić,  dekan Fakulteta informatike u Puli Darko Etinger, predstavnik studenata (Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli) Tin Celner, voditeljica tima za upravljanje imidžem poslodavca, Infobip Monika Ivanović, predsjednik Uprave Valamar Riviera Željko Kukurin. Dvosatno izlaganje moderirao je prof. Dean Sinković.

Tijekom rasprave, sudionici su se dotaknuli vrlo interesantnih tema kao što su utjecaj digitalizacije na visoko obrazovanje u Europi, ulogu sveučilišta u poticanju inovacija i poduzetništva, u promicanju održivosti i društvene odgovornosti zatim uloga sveučilišta u pripremi studenata za budućnost rada kao i  promicanju interkulturalnog dijaloga i raznolikosti te uloge u doprinosu lokalnom razvoju i rastu. Osvrnuli su se na  izazove i mogućnosti suradnje između sveučilišta i industrije kao i na izazove i prilike internacionalizacije u visokom obrazovanju.

Dekan pulskog Fakulteta informatike, Darko Etinger, istaknuo je da se, po pitanju digitalizacije u obrazovanju, u posljednje vrijeme može primijetiti značajna preobrazba.

- Tehnologija postaje sve dostupnija, što utječe na proces obrazovanja, nudeći nove platforme za učenje, a pogotovo su to danas dostupni online studiji, a neki od tih su ponuđeni i na Sveučilištu Jurja Dobrile, kao što su preddiplomski i diplomski studiji informatike. To omogućava veću dostupnost obrazovanja kako studentima u zemlji, tako i u inozemstvu na području cijele Europske unije, rekao je Etinger. Po njegovim riječima, online studijima otvara se mogućnost da studenti koji su zaposleni pohađaju online studij u onim terminima i onim tempom koji njima najviše odgovara. Dodao je i da se upravo priprema informacijski paket u vezi online studija, međutim i da je već sad iskazan velik interes, stoga predviđa da će popunjenost studija zasigurno će biti na razini.

Gradonačelnik Filip Zoričić je istaknuo kako će Grad Pula kroz razvoj pulskog Inovacijskog centra, akceleratora, hubova i startupova te kroz prostorno planiranje pomagati Sveučilištu u svakoj domeni.

-Kao što smo partneri bili i dosad, odsad ćemo puno konkretnije. Mislim da je Sveučilište u našem gradu i cijeloj Istri razvojno važno, da nam mladi ljudi koji ovdje završavaju fakultete i Sveučilište, ostanu ovdje i ostave svoje talente i znanje. Bez jakog Sveučilišta nema ni jake zajednice, rekao je Zoričić.

Župan Boris Miletić se osvrnuo na ulogu Sveučilišta u doprinosu regionalnom radu i razvoju.

- Svi znamo da svoju budućnost možemo temeljiti samo na znanju, da smo naprosto premali da bismo bili prosječni i da moramo težiti izvrsnosti. Prema tome, znanja koje naše Sveučilište nudi našim sugrađanima da bi sutra bili konkurentni na tržištu rada, ali i da bi naše industrije bile konkurentne, od neprocjenjive je važnosti. Sveučilište je relativno mlado, osnovano 2006. godine, međutim povijest Fakulteta ekonomije i turizma je puno dulja. Mogu samo zahvaliti svim vrijednim profesorima na zalaganju i otvaranju novih studija jer jedino tako možemo sutra biti razvijena regija u razvijenoj Europi, poručio je Miletić.

Govoreći o internalizaciji koja, osim razmjene studenata, podrazumijeva razmjenu profesora i stručnih projekata, prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija na Sveučilištu Valter Boljunčić kazao je da u proteklih desetak godina Sveučilište bilježi 400 stranih Erasmus studenata i 300 pulskih studenata koji odlaze na razmjenu.

- Smatram da za veličinu našeg Sveučilišta stojimo izuzetno dobro. Ove ćemo godine imati oko 80 dolaznih studenata i nešto malo manje odlaznih. Ono što je bitno navesti je da imamo širok dijapazon suradnje s različitim zemljama i sveučilištima i, naravno, po različitim područjima - od ekonomije, tehničkih znanosti, informatike, znanosti o moru, filozofije... Svatko tko upiše studij na našem Sveučilištu, možemo reći da je upisao studij u Europi, rekao je Boljunčić i dodao da studenti s pulskog Sveučilišta najčešće odlaze na Erasmus+ razmjenu u Španjolsku, Portugal, Sloveniju, a nerijetko su to i udaljenije zemlje.

Izuzetno zanimljiva bila su izlaganja predstavnika gospodarskog sektora, Željka Kukurina, predsjednika Uprave Valamar Riviere kao i Monike Ivanović, voditeljice tima za upravljanje imidžem poslodavca tvrtke Infoip.

Osvrnuli su se  na vlastita iskustva tijekom studiranja kao i na izazove današnjice u poslovanju. Složili su se kako je digitalizacija poslovanja danas krucijalna za uspješan rad te kako svi zajedno moramo biti spremniji na brže prilagođavanje promjenama u poslovanju.

Tijekom same rasprave, sugovornici su se dotaknuli  teme izazova i prilika Chat GPT-a i umjetne inteligencije. Složili su se kako je to zasigurno tehnologija koja će u budućnosti služiti ako alat za brže i lakše savladavanje određenog dijela poslovanja, no ostaje za viditi koje će negativne strane ta tehnologija nositi u budućnosti.