07. studenoga 2022.
NOVOSTI

Gostujuće predavanje profesora Leeja i profesorice Murate

Na Odsjeku za azijske studije u Puli prof. dr. Jae-ho Lee, sa Sveučilišta Waseda, i prof. dr. phil. Yumiko Murata, iz Centra za japanologiju Sveučilišta u Münchenu, održali su predavanje dana 31. 10. 2022. u sklopu istraživanja koje provode s profesoricom i predstojnicom Odsjeka, izv. prof. dr. sc. Irenom Srdanović. 

Istraživanje dijelom obuhvaća i analizu sastavaka na temu „Zemlja u kojoj je ugodno živjeti“ 「住みやすい国」 , a  koje su pisali i studenti japanskog jezika i kulture u Puli. Istraživanje je od velikog značaja za studente i učenike japanskog jezika budući da će u budućnosti doprinijeti stvaranju korpusa sastava na japanskom jeziku učenika s hrvatskog govornog područja, kao i njegovom uspoređivanju s korpusima učenika japanskog jezika iz drugih područja te analiziranju sastavaka i otkrivanja novih rezultata i zaključaka u vezi s metodama učenja i podučavanja.

U istraživanju se koristi i tehnika data mining zahvaljujući kojoj se došlo do mnogih zanimljivih statističkih podataka. Osim statističkih podataka vezanih uz sastavke, studenti su na predavanju imali mogućnost vidjeti i analizu svojih sastavaka te čuti dobre i lošije aspekte u pisanju sastavaka na japanskom jeziku. Na kraju predavanja su studenti dobili čak i malo iznenađenje, odnosno japansku slasticu.

Dana 2. 11. profesor Lee održao je još jedno predavanje gdje je podrobnije objasnio pisanje dobrih sastavaka na japanskom jeziku te je podario Odsjeku snimljeni video materijal ovog predavanja.